[OpenBSD]

Taal: nl  [teams]
cs  en  fr  pt

[omhoog naar FAQ] [Volgende: Van Start Gaan]

PF: De OpenBSD Packet Filter


Inhoudsopgave


Packet Filter (van hier af naar verwezen als PF) is OpenBSD's systeem om TCP/IP verkeer te filteren en Network Address Translation te doen. PF kan ook TCP/IP verkeer normaliseren en conditioneren, en bandbreedtebeheer en pakketprioritisering verschaffen. PF is een onderdeel van de GENERIC OpenBSD kernel sedert OpenBSD 3.0. Vroegere OpenBSD versies gebruikten een verschillend firewall/NAT pakket dat niet langer ondersteund wordt.

PF werd oorspronkelijk ontwikkeld door Daniel Hartmeier en wordt nu onderhouden en ontwikkeld door het gehele OpenBSD team.

Deze reeks van documenten, ook beschikbaar in tekst formaat, is bedoeld als een algemene inleiding tot het PF systeem zoals dit gedraaid wordt op OpenBSD. Zelfs al behandelt het al de belangrijkste functionaliteiten van PF, het is enkel bedoeld om gebruikt te worden als aanvulling bij de man pagina's, en niet als vervanging ervoor.

Begin voor een volledige en diepgaande kijk op wat PF kan doen alstublieft met het lezen van de pf(4) man pagina.

Zoals met de rest van de FAQ, is deze reeks documenten gericht op gebruikers van OpenBSD 5.3. Aangezien PF nog steeds groeit en ontwikkeld wordt, zijn er veranderingen en verbeteringen tussen de 5.3-release versie en de versie in OpenBSD-current en verschillen tussen 5.3 en vorige versies. De lezer wordt aangeraden om de man pagina's te bekijken voor de versie van OpenBSD waarmee ze momenteel werken.

[omhoog naar FAQ] [Volgende: Van Start Gaan]


[terug] www@openbsd.org
$OpenBSD: index.html,v 1.39 2013/05/02 06:05:50 ajacoutot Exp $